moskovische tulband

Moskovische tulband

Al heel lang wilde ik een tulband bakvorm. Ik hou zelf niet van siliconen bakvormen. Een aantal weken geleden was ik bij de Lidl en daar stond de bakvorm met korting. Ik kocht de tulband bakvorm voor maar  € 2,-. Dat is toch een fantastische prijs. Meteen ben ik op zoek gegaan naar een recept voor een Moskovische tulband. Ik vind dat zo een kerstding. Elk jaar bestellen wij die bij de bakker, maar hoe maak je zo een tulband eigenlijk zelf. Nou het is wel een uitdaging, maar super lekker en leuk om te maken. Ik heb het recept samen met Jessie-James gemaakt. Hij is echt de mini kok in huis en houdt onwijs van koken. Overigens heb ik de Moskovische tulband zonder krenten en rozijnen gemaakt, want zo koop ik die ook altijd bij de bakker. Als je dit wilt maken moet je ongeveer 1 of 2 dagen van tevoren al de citroensuiker gaan maken. Die heeft een tijdje nodig om van twee ingrediënten 1 geheel te worden.

Wat je nodig hebt

Citroensuiker
2  citroenen
30 g suiker

Moskovische tulband
– 110 g bloem
20 g maïzena
1 mespuntje zout
100 g koude boter
6  eidooiers
1 tl citroensuiker
120 g suiker
5  eiwitten
(30 g krenten en 100g rozijnen als je die wel in het recept wilt gebruiken)

Geklaarde boter
110 g boter

Extra nodig
fijne rasp voor de citroensuiker
tulband van 20 cm doorsnede
poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze

Citroensuiker
Rasp de schil van de citroenen. Meng met de suiker en laat een hele nacht staan.

Moskovische tulband
Wel de krenten en rozijnen, als je die wilt gebruiken, voor ongeveer 10 minuten in lauw water. Vet de tulband in met wat boter en bestuif die heel licht met wat bloem.
Zeef de bloem, maïzena en de zout. Ik had bij Cees Holtkamp gezien dat hij dat boven een bakpapiertje deed. Je hebt dus op je bakpapier de drie ingrediënten liggen. Snijd de boter in kleine dobbelsteentjes van 5 millimeter bij 5 millimeter en meng dit door de bloem. De boter mag niet aan elkaar plakken. Elk stukje moet los door het bloemmengsel liggen. Als je klaar bent kan alles in een kom en mag het de koelkast in.
Klop de 5 eiwitten met een beetje zout op. Voeg beetje bij beetje de 70 gram suiker toe aan de eiwitten.
De eidooiers mag gemengd worden met de citroensuiker die je al eerder gemaakt hebt en de 50 gram suiker totdat het bijna wit is.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Spatel de eidooiers door het eiwitschuim en voeg het bloemmengsel toe. Spatel als laatste de gewelde rozijnen en krenten erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en bak die voor ongeveer 25 minuten goudbruin en helemaal gaar. Je kan het door te prikken met een saté prikker zien of die gaar is.
Smelt ondertussen de boter in een pannetje en giet het daarna voorzichtig in een schaaltje. De witte delen die bij het smelten ontstaan blijven achter in de pan en de geklaarde boter is klaar voor gebruik.
Los de tulband van de bakvorm als die gaar is en bestrijk die met geklaarde boter. Plaats vervolgens de tulband bakvorm weer over de tulband en laat die afkoelen.
Bestrooi na het afkoelen en voor het serveren de tulband met poedersuiker.

Eet Smakelijk!!!

Liefs,

Nikki[themify_icon icon=”fa-star” link=”http://”]

 

Dit artikel is geschreven december 2016

1 gedachte op “Moskovische tulband”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.