Kerststol

Samen met Jessie-James een kerststol maken was wel eventjes een uitdaging. Pas bij de derde poging was het pas gelukt. Ik heb twee keer een recept geprobeerd en allebei de keren kwam het deeg niet omhoog. Ik denk zelf dat de vloeistof te warm was.  Ik heb daarom een ander recept opgezocht en kwam op het Heel Holland Bakt kerststol recept. Dit recept lukte in 1 keer. Ik heb de kerststol zonder noten en zonder spijs gemaakt. Misschien een beetje saai maar Jessie-James is te jong om noten te eten. De spijs vind ik zelf niet heel lekker, er zit voor mij altijd te veel in een kerststol. Als wij bij de bakker een kerststol bestellen dan haal ik altijd de spijs eruit. Er blijft dan een klein randje spijs over in het brood en dat is voor mij dan meer dan genoeg. Je kan de spijs en noten gewoon toevoegen en zet de bereidingswijze ervan in de beschrijving. Overigens is dit recept voor twee kerststollen in plaats van 1 grote. Je kan er natuurlijk altijd 1 grote van maken.

Wat je nodig hebt:

Deeg
350 gram bloem
25 gram verse gist
1 ei
35 gram witte basterdsuiker
7 gram zout
0,50 stuks citroenrasp
30 gram roomboter
30 gram margarine
210 milliliter water
250 gram rozijnen
70 gram noten
100 gram spijs

Afbakken
poedersuiker
boter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten door elkaar, behalve de rozijnen, noten en spijs. Zelf heb ik dit met de hand gekneed tot een soepel deeg. Je kan natuurlijk altijd een keukenmachine gebruiken.
Als het een soepel deeg is dan kan je de noten en rozijnen er doorheen kneden. Zorg ervoor dat de rozijnen goed in het deeg zitten, want ander worden ze hard en zwart tijdens het bakken. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en maar er 2 bollen van. Laat het deeg nu rijzen voor ongeveer 15-30 minuten.
Kneed het amandelspijs in een mooie rol voor in de kerststol. Na het rijzen rol je van het deeg een rechthoekige plak met dezelfde lengte als de spijs. Leg de spijs in het midden van het deeg en klap het deeg over de spijs heen. Druk de randen goed aan. Bestrijk dan de bovenkant van het deeg met een opgeklopt eitje. Herhaal het ook met de tweede deegbal als je 2 kerststollen maakt. Laat de stollen weer voor 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven op 180 graden en bak ze voor 35 minuten af. Smelt vervolgens wat boter. Als de kerststollen klaar zijn bestrijk ze dan royaal in en bestrooi ze vervolgens met poedersuiker.

Eet Smakelijk!!!

Liefs,

Nikki[themify_icon icon=”fa-star” link=”http://”]

 

dit artikel is geschreven december 2016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.