5 tips voor een rustig kerstdiner

Kerst komt eraan en dat betekent ook kerstdiner. Met de hele familie aan een lange tafel dineren. Of het nou gewoon lekker knus thuis is of in een restaurant, bij beide gevallen wil je dat je kind lekker rustig en op zijn gemak aan tafel zit. Ik moet zeggen dat wij heel veel geluk hebben met Jessie-James. Vanaf jongs af aan hebben we hem meegenomen naar restaurants en hij weet altijd waar die aan toe is.

1. Maak het diner niet te lang. Toen wij Jessie-James nog niet hadden en uiteten gingen toen namen wij een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Dit duurt veel te lang. Nu nemen wij alleen een hoofdgerecht en een nagerecht. Het moet voor iedereen leuk blijven.
2. Ik heb altijd mijn extra grote luier tas mee. Naast de luiers, luierdoekjes, reserve kleding heb ik ook altijd andere dingen mee. Kleurplaten, kleurpotloden, kleine auto’s, boekjes, drinken en lekkere tussendoortjes. Als het te lang duurt voordat het eerste gerecht komt dan kan je altijd wat kleins geven. Vooral met echt kleine kindjes is het lastig. Die zijn gewend om op een bepaalde tijd te eten. Zo heb ik wel eens tijdens een lunch alvast een klein broodje gegeven. Het was erg druk, dus het duurde wat langer en Jessie-James was wel toe aan een broodje. Zo ben je je kindje altijd een stapje voor. Sommige ouders nemen ook een tablet mee of laten hun kind op hun telefoon spelen. Wij zijn daar geen voorstander van, maar sommige ouders nemen die wel mee om hun kind rustig aan tafel te houden.

3. Eten hoort gewoon aan tafel. Persoonlijk vind ik dat kinderen in een restaurant aan tafel horen tijdens het eten. Zelf ben ik wel eens na het hoofdgerecht even een rondje gaan lopen met Jessie-James. Lekker even de benen strekken en toen het na nagerecht kwam zijn we weer aan tafel gaan zitten.
4. Check altijd of het een beetje kindvriendelijk is en of er een kinderstoel aanwezig is. Wij namen zelf altijd de Bugaboo kinderwagen mee zodat Jessie-James echt bij ons aan tafel zat. Met een kinderstoel heb je toch vaak dat ze hoger en een eigen tafeltje hebben waar net niks op past.
5. Ook voor je kind is het een uitstapje. Laat ze dan zelf een keuze maken wat ze willen. Jessie-James is een onwijs moeilijke eter dus met een bord spaghetti of een zalm maak je hem echt niet blij mee. Hij kiest altijd voor een patatje met een snack, maar mocht hij een keer wat anders willen dan mag dat van ons altijd. Zelf wil je natuurlijk ook wat nieuws ontdekken, iets wat je niet snel thuis zou klaar maken, dus waarom je kind niet.

Oh en ga je met meerdere mensen en kinderen uit eten of heb je thuis een diner? Maak dan afspraken met elkaar wat de regels zijn. Het is natuurlijk heel erg lastig als het ene kindje van tafel mag tijdens het eten en jij vindt dat je kindje aan tafel moet blijven zitten. Als je thuis met elkaar gaat eten kan je ook bijvoorbeeld een kinderhoekje maken waar de kinderen lekker met elkaar kunnen eten. Zo kunnen er onwijs leuke situaties en gesprekken met elkaar ontstaan.

Liefs,

Nikki [themify_icon icon=”fa-star” link=”http://”]

 

dit artikel is geschreven in december 2016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.